Fitch bevestigt 10 Nigeriaanse banken op ‘B’, vooruitzichten stabiel

FITCH, het wereldwijde ratingbureau, heeft de Long-Term Issuer Default Ratings (IDR) van 10 Nigeriaanse banken op ‘B’ bevestigd met stabiele vooruitzichten.

In een nieuw rapport van haar website vermeldde het wereldwijde ratingbureau de 10 kredietverstrekkers: Zenith Bank Plc, Access Bank Plc, Guaranty Trust Holding Company Plc (GTCO), Ecobank Transnational Incorporated, Stanbic IBTC, United Bank for Africa, First City Monument Bank, Sterling Bank, Wema Bank en Fidelity Bank.

Het bureau zei dat het Support Rating en Support Rating Floor heeft ingetrokken omdat ze niet langer relevant zijn voor de dekking van Fitch na de publicatie van de bijgewerkte Bank Rating Criteria op 12 november 2021.

In overeenstemming met de bijgewerkte criteria, “hebben we een Government Support Rating (GSR) van ‘no support” (ns) toegekend”, aldus het.

Voor Zenith Bank bevestigde Fitch ook de National Long-Term Rating op ‘AA-(nga)’ en Viability Rating (VR) op ‘b’.

Het merkte op dat de langetermijn-IDR van Zenith onder meer wordt aangedreven door zijn op zichzelf staande kredietwaardigheid, zoals uitgedrukt door zijn VR.

Volgens Fitch is Zenith de op één na grootste bankgroep van Nigeria, die eind 2021 15 procent van de binnenlandse banksysteemactiva vertegenwoordigt.

Het merkte ook op dat de geldschieter gematigde kredietconcentraties heeft; verbetering van de kwaliteit van activa; sterke winstgevendheid; sterke kapitalisatie en stabiel financieringsprofiel.

Fitch Ratings bevestigt weliswaar de Long-Term Issuer Default Rating (IDR) Viability Rating (VR) van Access Bank bij ‘b’ en de National Long-Term Rating bij ‘A+(nga)’, maar zegt dat de IDR op lange termijn van de bank wordt aangedreven door zijn op zichzelf staande kredietwaardigheid, zoals uitgedrukt door de VR. De VR-factoren zorgen voor een toonaangevende franchise, een gezonde kredietkwaliteit en een sterke diversificatie van inkomsten, winstgevendheid en liquiditeitsdekking.

Het bureau merkte ook op dat de geldschieter aanzienlijke kredietconcentraties heeft; verbeterde kredietkwaliteit en sterke winstgevendheid.

Evenzo verklaarde Fitch Ratings, hoewel de in Nigeria gevestigde Guaranty Trust Holding Company Plc (GTCO) op ‘B’ met stabiele vooruitzichten en nationale langetermijnratings op ‘AA(nga)’ werd bevestigd, dat de langetermijn-IDR’s van GTCO en GTB worden gedreven door hun op zichzelf staande kredietwaardigheid, zoals uitgedrukt door hun Viability Ratings (VR’s) van ‘b’.

“De National Ratings worden gedreven door de op zichzelf staande sterke punten van GTCO en GTB. Ze bevinden zich aan de bovenkant van de schaal gezien de sterke zakelijke en financiële profielen van GTCO en GTB.

“VR’s gelijk gemaakt met Group VR: GTCO is de bankholding (holdco) voor GTB. De VR’s van GTCO en GTB zijn hetzelfde als de VR van de groep”, aldus het.

Fitch Ratings bevestigde verder Ecobank Transnational Incorporated’s (ETI) Long-Term Issuer Default Rating (IDR) op ‘B-‘ met stabiele vooruitzichten en Viability Rating (VR) op ‘b-‘.

De langetermijn-IDR van ETI werd gedreven door zijn op zichzelf staande kredietwaardigheid, zoals uitgedrukt door zijn VR van ‘b-‘. ETI is de niet-operationele bankholding (BHC) van de Ecobank Group. De VR wordt eenmaal verlaagd ten opzichte van de ‘groep VR’ van ‘b’ vanwege de hoge dubbele hefboomwerking in gewone aandelen (153 procent eind 2021).

Het bureau heeft de Long-Term Issuer Default Rating (IDR) van Fidelity Bank Plc opgewaardeerd naar ‘B’ van ‘B-‘. De vooruitzichten zijn stabiel. De upgrade weerspiegelt het verbeterde bedrijfsprofiel en de veerkrachtige financiële statistieken van Fidelity.

Fitch verhoogde ook Fidelity’s National Long-Term Rating van ‘BBB+(nga)’ van ‘A(nga)’ naar ‘A(nga)’, een weerspiegeling van de toegenomen kredietwaardigheid van de bank ten opzichte van andere emittenten in Nigeria. Een volledige lijst met beoordelingsacties vindt u hieronder.

Volgens het bureau weerspiegelt de VR een gezonde activakwaliteit, een goed bedrijfsprofiel en een redelijke kapitalisatie en liquiditeit.

Deze worden afgewogen tegen een hoge gevoeligheid voor de uitdagende bedrijfsomgeving van Nigeria, een hogere kredietconcentratie als percentage van het eigen vermogen en een zwakkere winstgevendheid dan grotere tegenhangers met een binnenlandse rating.

Stanbic IBTC Holdings PLC (Stanbic IBTC) en zijn voor 99,9% eigendom zijnde dochteronderneming, Stanbic IBTC Bank PLC, werden bevestigd op ‘AAA(nga).’

De National Ratings van Stanbic IBTC en Stanbic IBTC Bank zijn gebaseerd op mogelijke steun van hun uiteindelijke moedermaatschappij, South Africa’s Standard Bank Group Limited (SBG; BB-/Stable), die 67,5 procent van Stanbic IBTC bezit.

De beoordelingen weerspiegelen de bereidheid en het vermogen van SBG om, indien nodig, Stanbic IBTC en Stanbic IBTC Bank te ondersteunen.

First City Monument Bank (FCMB) Limited’s Long-Term Issuer Default Rating (IDR) werd ook bevestigd op ‘B-‘ met stabiele vooruitzichten en Viability Rating (VR) op ‘b-.’

Fitch heeft ook de nationale kortetermijnrating van de bank verhoogd van ‘F2(nga)’ naar ‘F1(nga)’ vanwege de verbeterde financiering en liquiditeit van de bank.

In overeenstemming met de bijgewerkte criteria, “hebben we FCMB een Government Support Rating (GSR) van ‘no support’ ‘(ns) toegekend’, aldus het.

De VR weerspiegelt de blootstelling van FCMB aan de volatiele bedrijfsomgeving van Nigeria, een kleine franchise en hoge kredietconcentraties.

Dit wordt gecompenseerd door de verbeterde financiering en liquiditeit van de bank, matige kapitalisatie en adequate activakwaliteit voor de rating. Volgens het agentschap weerspiegelt deze laatste deels zijn vrij kleine leningenportefeuille (45 procent van de totale activa) en grote niet-leningen, voornamelijk bestaande uit Nigeriaanse staatsobligaties (B/stable).

Fitch Ratings bevestigde United Bank for Africa (UBA) Plc’s Long-Term Issuer Default Rating (IDR) op ‘B’ met stabiele vooruitzichten, evenals zijn Viability Rating (VR) op ‘b’ en National Long-Term Rating op ‘A+ (nga)’.

UBA’s IDR’s worden aangedreven door zijn op zichzelf staande kredietwaardigheid, zoals weerspiegeld in zijn ‘b’ VR. De VR houdt rekening met de blootstelling van UBA aan de Nigeriaanse volatiele bedrijfsomgeving, maar ook met de gezonde winstgevendheid en voldoende kapitalisatie van de bank, die een redelijke capaciteit bieden om verliezen als gevolg van een economische neergang op te vangen.

Wema Bank Plc’s Long-Term Issuer Default Rating (IDR) werd bevestigd op ‘B-‘ met een Stable Outlook, Viability Rating (VR) op ‘b-‘ en National Long-Term Rating op ‘BBB(nga)’.

Wema’s IDR’s worden aangedreven door zijn op zichzelf staande kredietwaardigheid, zoals uitgedrukt door zijn VR. De VR weerspiegelt Wema’s kleine franchise, hoge kredietconcentraties, agressieve groei van leningen en balansen en zwakke financieringen.

Het weerspiegelt ook de goede kwaliteit van de activa en onze verwachting van een aanzienlijke verbetering van de kapitalisatie en leverage, als gevolg van een materiële claimemissie die tegen eind 2022 moet zijn afgerond.

Voor Sterling Bank Plc bevestigt Fitch Ratings zijn Long-Term Issuer Default Rating (IDR) op ‘B-‘ met een stabiele vooruitzichten, Viability Rating (VR) op ‘b-‘ en National Long-Term Rating op ‘BBB+(nga) ‘.

Sterling’s IDR’s worden gedreven door zijn op zichzelf staande kredietwaardigheid, zoals uitgedrukt door zijn VR van ‘b-‘. De VR weerspiegelt de gevoeligheid van Sterling voor de uitdagende werkomgeving van Nigeria, een vrij kleine franchise, hoge kredietconcentraties en zwakke punten in het financieringsprofiel van de bank in vreemde valuta (FC). Deze worden gecompenseerd door gezonde statistieken voor activakwaliteit en een redelijke kapitalisatie, merkte het ratingbureau op.

Leave a Comment