Flashback: 15 jaar Gorilla Glass op telefoons

Zoals het verhaal gaat, slechts zes weken voordat de originele iPhone werd uitgebracht, raakte CEO Steve Jobs geïrriteerd dat het plastic scherm van het prototype-apparaat dat hij gebruikte bekrast was, dus een last-minute verandering zorgde ervoor dat Apple overschakelde naar glas.

En niet zomaar een glas, maar Gorilla Glass. Dit chemisch versterkte glas is gemaakt door Corning en is sindsdien een hoofdbestanddeel van de smartphonemarkt geworden. Laten we eerst een beetje geschiedenis bekijken voordat we naar het smartphonetijdperk gaan.

Corning begon halverwege de 19e eeuw en maakte lenzen voor spoorwegsignaallichten en later autokoplampen. Het maakte het glas voor de gloeilamp van Thomas Edison. In 1915 creëerde hij Pyrex kookgerei. Toen begon het in de jaren zestig ramen te maken voor NASA-ruimtevaartuigen, waaronder de spaceshuttle. Snel vooruit naar 2006 en we komen bij de noodlottige ontmoeting tussen Apple en Corning.

Corning heeft enkele van de belangrijkste stukken glas in de geschiedenis vervaardigd
Corning heeft enkele van de belangrijkste stukken glas in de geschiedenis vervaardigd
Corning heeft enkele van de belangrijkste stukken glas in de geschiedenis vervaardigd

Corning heeft enkele van de belangrijkste stukken glas in de geschiedenis vervaardigd

Plastic schermen waren in die tijd de norm, maar Apple geeft te veel om esthetiek om een ​​apparaat te laten bekrassen. Meer dan dat, de iPhone was een telefoon met touchscreen, het scherm was alles en het moest worden beschermd.

Dat gold ook voor andere smartphones, aangezien ze overgaan van toetsenborden en toetsenborden naar touchscreens. De vroege iPhones gebruikten Gorilla Glass en dat gold ook voor de T-Mobile G1, de allereerste Android-telefoon.

Apple iPhone
Apple iPhone 3G
T-Mobile G1

Apple iPhone • Apple iPhone 3G • T-Mobile G1

Touch-telefoons waarop zowat elk besturingssysteem ter wereld draait, hebben ook Corning’s glas overgenomen. Van de kleine Samsung Corby tot de i8910 Omnia HD-krachtpatser. Van de stijlvolle LG KM900 Arena tot de unieke LG BL40 New Chocolate.

Het was ook op de Nokia X6 (nu de Finnen afstand namen van resistieve aanraking), evenals de Motorola Droid/Milestsone, de robuuste Sonim XP3.20 Quest en zelfs de LG GD910-horlogetelefoon (we zullen later over wearables praten ). En dit zijn slechts enkele van de telefoons uit 2009.

Samsung S3650 Corby
Samsung i8910 Omnia HD
LG KM900 Arena
LG BL40 Nieuwe Chocolade

Samsung S3650 Corby • Samsung i8910 Omnia HD • LG KM900 Arena • LG BL40 New Chocolate

Nokia X6 (2009)
Motorola MIJLPAL
Sonim XP3.20 Quest
LG GD910

Nokia X6 (2009) • Motorola MILESTONE • Sonim XP3.20 Quest • LG GD910

In 2010 was ongeveer 20% van de mobiele telefoons uitgerust met Gorilla Glass, zo’n 200 miljoen apparaten. In 2012 werd het vervolg aangekondigd – platen van Gorilla Glass 2 zouden 20% dunner kunnen zijn terwijl ze net zo sterk blijven.

GG2 werd gebruikt door onder meer de Galaxy S III en de camera-telefoon Galaxy Camera GC100. Samsung gebruikte het ook op zijn Windows Phone-toestel, de Ativ S, net als HTC op de creatief genoemde Windows Phone 8X.

Samsung I9300 Galaxy S III
Samsung Galaxy-camera GC100
Samsung Ativ S I8750
HTC Windows Phone 8X

Samsung Galaxy S III • Galaxy Camera GC100 • Samsung Ativ S I8750 • HTC Windows Phone 8X

Inmiddels was Nokia een fan van het glas geworden en stond het op de Lumia 920. Andere invloedrijke telefoons om GG2 te gebruiken zijn de Oppo Find 5 en de LG Optimus G. Het glas was zelfs geschikt voor 3D-schermen zoals te zien op de Optimus 3D Max .

Nokia Lumia 920
Oppo Vind 5
LG Optimus G E975
LG Optimus 3D Max P720

Nokia Lumia 920 • Oppo Find 5 • LG Optimus G E975 • LG Optimus 3D Max P720

Gorilla Glass 3 arriveerde in 2013, een geheel nieuwe formulering. Het was beter bestand tegen krassen en de krassen die het kreeg waren minder zichtbaar dankzij iets dat Corning “Native Damage Resistance” noemde.

Om het op het MWC te demonstreren, liet Corning een stalen bal van 135 g op een normaal stuk glas en GG3 vallen. Het normale glas was gebarsten, dus werd het vervangen door een plaat aluminium. Het opnieuw laten vallen van de bal liet een deuk in het aluminium achter, maar Gorilla Glass 3 overleefde het ongedeerd.

De sequels van enkele bekende gezichten gebruikten GG3. De Galaxy S4, Note3 en S4 zoomen bijvoorbeeld van Samsung. De betaalbare Moto G, zijn premium broer Moto X (beide gemaakt door Motorola, eigendom van Google) en de LG Nexus 5.

Samsung I9500 Galaxy S4
Samsung Galaxy Note 3
Samsung Galaxy S4 Zoom

Samsung I9500 Galaxy S4 • Samsung Galaxy Note 3 • Samsung Galaxy S4 zoom

Motorola Moto G
Motorola Moto X
LG Nexus 5

Motorola Moto G • Motorola Moto X • LG Nexus 5

Er was ook de Nokia Lumia 1020 en de omvangrijke Lumia 1320 met zijn 6-inch scherm (vergeet niet dat dit in de 16:9-dagen was, dit ding was 85,9 mm breed en 164,2 mm hoog).

Nokia Lumia 1020
Nokia Lumia 1320

Nokia Lumia 1020 • Nokia Lumia 1320

Gorilla Glass 3 was een van de meest succesvolle formuleringen voor Corning en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt, hier zijn een paar moderne apparaten. De Pixel 6a gebruikt het voor zijn weergave. De Asus ROG Phone 6 Pro gebruikt hem voor zijn rug. Interessant is dat de Motorola Edge 30 Pro GG3 voor de voorkant en GG5 voor de achterkant gebruikt. Het wordt nog steeds gebruikt door een robuuste Sonim-telefoon en de Ulefone Power Armor 14 Pro.

Google Pixel 6a
Asus ROG Phone 6 Pro
Motorola Edge 30 Pro
Ulefone Power Armor 14 Pro

Google Pixel 6a • Asus ROG Phone 6 Pro • Motorola Edge 30 Pro • Ulefone Power Armor 14 Pro

We hebben Apple al een tijdje niet genoemd, wat is er gebeurd? Met de iPhone 5 in 2012 stopte het bedrijf met het gebruik van de handelsmerknaam “Gorilla Glass” en begon het in plaats daarvan “ion-versterkt glas” te noemen. Het was echter nog steeds een Corning-product.

Cupertino probeerde rond dit punt eigenlijk van glas af te stappen. Het werkte samen met GT Advanced, een bedrijf dat schermen van saffierglas maakte voor de Apple Watch. Die werden ook gebruikt om de camera en Touch ID-vingerafdruklezers te beschermen. Maar Apple wilde grotere vellen, die de weergave van iPhones konden bedekken. Helaas ging de GT Advanced failliet terwijl hij probeerde de technologie te ontwikkelen om dit mogelijk te maken. Sapphire Crystal is op sommige telefoons gebruikt, maar geen enkele heeft het verkoopvolume van iPhones. Het is vooral een horloge-ding.

Dit is een goede stap in Gorilla Glass SR+, een glas uit 2016 dat speciaal is ontworpen voor wearables. Het bood een betere weerstand tegen beschadigingen en verminderde schermreflecties in vergelijking met “alternatieve luxe bekledingsmaterialen”.

Corning ontwikkelt Gorilla Glass SR+ en DX/DX+ voor wearables
Corning ontwikkelt Gorilla Glass SR+ en DX/DX+ voor wearables

Corning ontwikkelt Gorilla Glass SR+ en DX/DX+ voor wearables

Toen kwamen in 2018 Gorilla Glass DX en DX+, verbeterd glas voor wearables. Volgens Corning verminderde het reflecties met 75%, wat het schermcontrast met 50% verbeterde. Dit was van vitaal belang voor smartwatches, die slechts kleine batterijen hadden om hun displays van stroom te voorzien. Het verschil tussen de DX en DX+ was dat het plusmodel harder was.

Een paar jaar later introduceerde Corning Gorilla Glass DX en DX+ opnieuw als bescherming voor cameralenzen. De krasbestendigheid en verbeterde optische prestaties zijn net zo belangrijk voor camera’s als voor horloges. DX en DX+ laten 98% van het licht door en verminderen reflecties (die verblinding in foto’s kunnen veroorzaken).

De nieuwste formuleringen van Corning zijn Gorilla Glass Victus en Victus+ (het stopte met de nummerversies na 6). Op basis van officiële tests kan een smartphone met Victus-glas aan de voorkant een val van 2 m (6,5 ft) op beton overleven en nog steeds een functionerend scherm hebben. Het pochte ook superieure krasbestendigheid in vergelijking met vorige generaties.

Victus en Victus+ zijn nu de norm voor vlaggenschepen – de Samsung Galaxy S22 Ultra, Asus Zenfone 9, Google Pixel 6 Pro, Xiaomi 12S Ultra, Sony Xperia 1 IV, de Galaxy Xcover 6 Pro, OnePlus 10 Pro, Oppo Find X5 Pro en vele anderen.

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G
Asus Zenfone 9
Google Pixel 6 Pro
Xiaomi 12S Ultra

Samsung Galaxy S22 Ultra 5G • Asus Zenfone 9 • Google Pixel 6 Pro • Xiaomi 12S Ultra

Sony Xperia 1IV
Samsung Galaxy Xcover6 Pro
OnePlus 10 Pro
Oppo Find X5 Pro

Sony Xperia 1 IV • Samsung Galaxy Xcover6 Pro • OnePlus 10 Pro • Oppo Find X5 Pro

Corning heeft ook Gorilla Glass gemaakt voor tablets en zelfs laptops. Het bedrijf heeft een lange geschiedenis in het maken van glas voor grotere schermen zoals tv’s (hoewel dat niet op de markt wordt gebracht onder de naam “Gorilla Glass”).

De volgende uitdaging van Corning zijn opvouwbare telefoons – sommige gebruiken “Ultra Thin Glass” (UTG), dat een derde van de dikte van een mensenhaar meet. Het is zo dun dat het kan buigen, iets wat je normaal gesproken niet ziet bij glas. Maar het is niet eenvoudig om het duurzaam genoeg te maken voor honderden dagelijkse vouw- en uitvouwcycli. Toch is het een belangrijk probleem om op te lossen, aangezien opvouwbare apparaten door sommigen worden gezien als de toekomst van smartphones.

Een blad van opvouwbaar glas ontwikkeld door Corning
Een blad van opvouwbaar glas ontwikkeld door Corning
Een blad van opvouwbaar glas ontwikkeld door Corning

Een blad van opvouwbaar glas ontwikkeld door Corning

Tegen 2020 is Gorilla Glass van Corning gebruikt op 8 miljard apparaten die zijn gemaakt door meer dan 45 OEM’s. Het was een enorm succes, gezien het feit dat de originele GG snel in elkaar werd gezet, ontwikkeld in slechts 4 maanden. Het heeft vele iteraties en verbeteringen ondergaan en de reden waarom het in de eerste plaats nodig was, is niet verdwenen.

Een beknopte geschiedenis van Gorilla Glass

Een beknopte geschiedenis van Gorilla Glass

Leave a Comment