‘Mislukte’ COVIDSafe-telefoonapp geschrapt

Een iPhone geeft de CovidSafe-app weer

De COVIDSafe-app wordt buiten gebruik gesteld en wordt niet meer gebruikt voor contactopsporing. -AAP-beeld

De federale overheid heeft de COVIDSafe-app geschrapt omdat deze niet meer wordt gebruikt voor het traceren van contacten.

Toen de app twee jaar geleden werd gelanceerd als een uitweg uit de lockdown, wordt hij nu een complete mislukking genoemd.

Sinds april 2020 zijn er slechts twee positieve COVID-19-gevallen geïdentificeerd via de app, die niet werden gevonden door handmatige contacttracers.

Het identificeerde slechts 17 nauwe contacten die nog niet handmatig waren geïdentificeerd.

Er waren in totaal 7,9 miljoen registraties van de app in de maand na de lancering, maar minder dan 800 gebruikers stemden ermee in dat hun gegevens werden toegevoegd aan de National COVIDSafe Data Store voor contacttracering.

Op dinsdag kregen app-gebruikers een melding dat het programma niet langer in gebruik is en moedigde hen aan om het te verwijderen.

“COVIDSafe wordt buiten gebruik gesteld. De app wordt niet meer gebruikt voor het traceren van contacten”, stond er te lezen.

“Deze update verwijdert functionaliteit van de app, zodat er geen informatie wordt opgeslagen of verzameld. Dit zal het ontmantelingsproces van COVIDSafe mogelijk maken.”

Minister van Volksgezondheid Mark Butler zegt dat de app faalde als een maatregel voor de volksgezondheid en “een kolossale verspilling van meer dan $ 21 miljoen aan belastinggeld” was.

Ondertussen maken zakenreizen een comeback, ondanks de stijgende aantallen COVID-19-gevallen in heel Australië.

Alleen al in NSW en Victoria zijn woensdag meer dan 17.000 nieuwe infecties en 82 doden aangekondigd, na meer dan honderd dodelijke slachtoffers in het hele land de vorige dag.

Er zijn momenteel landelijk meer dan 265.000 actieve virusgevallen met meer dan 4500 patiënten in de ziekenhuiszorg.

Reismanagementbedrijf Corporate Traveler zegt dat bedrijven een meer gedetailleerde planning moeten bijhouden in het licht van de aanhoudende Omicron-golf.

Global managing director Tom Walley zegt dat het begrijpen van de voorwaarden van reisverzekeringen, het selecteren van personeel dat onlangs is hersteld van COVID-19 en het klaar hebben van back-upreizigers, enige zekerheid kan bieden voor zaken en reizigers.

Hij zegt dat het ook belangrijk is om op de hoogte te zijn van bestemmingsvereisten en -beperkingen.

Op de Smartraveller-website van de federale overheid staat dat ondanks het toenemende aantal vaccinaties, landen en gebieden nog steeds te maken hebben met plotselinge uitbraken van ziekten.

“Als u overweegt naar het buitenland te reizen, moet u de risico’s begrijpen van het oplopen van COVID-19 op uw bestemming en de financiële gevolgen die dit kan hebben voor u en degenen die met u reizen”, staat er.

LAATSTE 24-UURS COVID-19-GEGEVENS:

NSW: 11.356 gevallen, 30 doden, 2212 in ziekenhuis met 55 op ICU

Victoria: 5898 gevallen, 52 doden, 610 in het ziekenhuis met 30 op de IC

Queensland: 3809 gevallen, 35 doden, 656 in het ziekenhuis met 21 op de IC

Tasmanië: 669 gevallen, één sterfgeval, 76 in het ziekenhuis en geen op de IC

NT: 205 gevallen, één sterfgeval, 33 in ziekenhuis met twee op IC

Leave a Comment