Pentagon herinnert stafleden eraan hun werktelefoons niet te wissen

In het licht van onthullingen dat de telefoons van hoge functionarissen van het ministerie van Defensie in de laatste dagen van de regering-Trump werden ontdaan van communicatie, herinnert de nummer 2-functionaris van het Pentagon iedereen eraan dat de inhoud van hun regeringstelefoons moet worden bewaard.

Plaatsvervangend minister van Defensie Kathleen Hicks stuurde de memo woensdag naar de hogere leiders, volgens een bericht van donderdag van DoD.

“Dit memorandum bepaalt verder dat, met onmiddellijke ingang, alle serviceproviders van mobiele apparaten in DoD de gegevens die aanwezig zijn op door DoD geleverde mobiele apparaten zullen vastleggen en opslaan wanneer apparaten door gebruikers worden ingeleverd”, schreef Hicks.

Ambtenaren wiens sms-berichten en andere gegevens zijn verwijderd, zijn onder meer voormalig waarnemend minister van Defensie Chris Miller, voormalig legersecretaris Ryan McCarthy en voormalig stafchef van het Pentagon Kash Patel, meldde CNN voor het eerst. Alle drie waren belangrijke spelers in de reactie van het leger op de Jan. 6 Capitoolopstand.

De onthulling over de gewiste telefoons kwam woensdag, nadat waakhondgroep American Oversight een rechtszaak had aangespannen in reactie op een geweigerd verzoek van de Freedom of Information Act op zoek naar Jan. 6 telefoongegevens van topfunctionarissen van de federale overheid.

Plaatsvervangend secretaris Kathleen Hicks, hier afgebeeld in juni, stuurde woensdag de memo over telefoons.
Plaatsvervangend secretaris Kathleen Hicks, hier afgebeeld in juni, stuurde woensdag de memo over telefoons.
Sipa VS

“Het verdwijnen van deze kritieke informatie zou de inspanningen om de volledige waarheid over Jan te leren kennen in gevaar kunnen brengen. 6,” zei Senaat Majority Whip Dick Durbin, D-Ill., In een verklaring waarin wordt opgeroepen tot een onderzoek. “Ik weet niet of het niet bewaren van deze kritische overheidsteksten het gevolg is van kwade trouw, verbluffende incompetentie of achterhaald beleid voor archiefbeheer, maar we moeten dit tot op de bodem uitzoeken.”

Een korte aanvraag van de federale overheid beweerde dat overheidstelefoons routinematig worden geschrobd tijdens het overdragen van banen.

Het Pentagon herinnert werknemers eraan om hun communicatie op overheidstelefoons te bewaren.
Het Pentagon herinnert het personeel eraan om hun communicatie op overheidstelefoons te bewaren.
Getty Images/iStockphoto

“DoD en leger hebben de eiser meegedeeld dat wanneer een werknemer zich afscheidt van DoD of het leger, hij of zij de door de overheid uitgegeven telefoon inlevert en de telefoon wordt gewist”, staat in het dossier. “Voor die bewaarders die niet meer bij het bureau zijn, werden de sms-berichten niet bewaard en konden ze daarom niet worden doorzocht, hoewel het mogelijk is dat bepaalde sms-berichten in andere archiefsystemen zoals e-mail zouden zijn opgeslagen.”

Naast het herinneren van DoD-personeel om hun communicatie te bewaren, riep Hicks de chief information officer en general counsel van de afdeling op om binnen 30 dagen verslag uit te brengen met een beoordeling van het bestaande DoD-beleid inzake communicatie, evenals aanbevelingen voor verbetering.

Een luchtfoto van het Pentagon in Washington DC.  Ambtenaren wiens sms-berichten en andere gegevens zijn verwijderd, zijn onder meer voormalig waarnemend minister van Defensie Chris Miller, voormalig legersecretaris Ryan McCarthy en voormalig stafchef van het Pentagon Kash Patel.
Een luchtfoto van het Pentagon in Washington. Een korte aanvraag van de federale overheid beweerde dat overheidstelefoons routinematig worden geschrobd.
Getty Images/iStockphoto

.

Leave a Comment