Top Phoenix PD-chefs gebruikten geheime berichten-app

PHOENIX – Uitvoerende leden van de Phoenix Police Department, waaronder Chief Jeri Williams, gebruikten een gecodeerde telefoon-app waarmee gebruikers in het geheim sms-berichten kunnen verzenden en ontvangen zonder een permanente opname van de gesprekken te maken.

Meerdere bronnen met kennis van de praktijk zeiden ook dat meerdere assistent-chefs werden aangemoedigd om te gebruiken Signaal om de afdelingszaken van de afgelopen jaren te bespreken, inclusief het lopende schandaal met demonstranten ten onrechte beschuldigd van bendeleden.

De afdeling bevestigde dat Williams de app op haar telefoon had gedownload, maar deze had verwijderd.

“Chief Williams vroeg dat Signal niet door haar managementteam zou worden gebruikt voor werkgerelateerde problemen en verwijderde de app in 2020 van haar telefoon”, aldus een verklaring per e-mail. [Full statement is included at the end of this report.]

Signal staat bekend om zijn codering, privacy en verdwijnende berichtfuncties.

Experts zeiden dat het gebruik door politieleiders uit Phoenix ernstige zorgen baart, vooral omdat hun berichten als openbare registers worden beschouwd en vindbaar bewijs zouden zijn in lopende strafrechtelijke en civiele zaken.

“Het is moeilijk om een ​​andere reden voor te stellen waarom ze Signal zouden gebruiken, waarom ze geheime communicatie zouden hebben en die communicatie zouden wissen, behalve om zichzelf te beschermen tegen publieke controle van hun wangedrag en schandalen,” zei Jared Keenan, advocaat bij de American Civil Liberties Union van Arizona.

GERELATEERD: Topagenten zeggen dat politiechef Williams van Phoenix het publiek heeft misleid over het protestschandaal

Bronnen zeiden dat een mobiel nummer dat is toegewezen aan assistent-chef Mike Kurtenbach, al lang de tweede bevelhebber van de afdeling, sinds ten minste januari 2019 is geregistreerd op Signal.

Voorafgaand aan dit rapport heeft ABC15 contact opgenomen met dat nummer via de Signal-app. De twee vinkjes in de onderstaande schermafbeelding laten zien dat het bericht met succes is verzonden en afgeleverd.

In de verklaring van de afdeling schrijft een woordvoerder: “Chef Kurtenbach heeft de app niet op zijn werktelefoon. De schermafbeelding die u hebt verstrekt, is een persoonlijk nummer.

De wetten op openbare registers zijn nog steeds van toepassing op berichten op de persoonlijke apparaten van functionarissen als ze over overheidszaken gaan.

Het gebruik van de Signal-app door toppolitiefunctionarissen van Phoenix is ​​alarmerend voor burgerrechtenadvocaat Stephen Benedetto, die tientallen demonstranten vertegenwoordigt die momenteel de stad aanklagen.

“Ik ben diep bezorgd dat er communicatie is waar we recht op zouden hebben als ze niet waren vernietigd”, zei Benedetto. “We hebben al gezien dat de [Maricopa County Attorney’s Office] was blijkbaar met behulp van Signal.

De politie van Phoenix bevindt zich momenteel onder een ingrijpend onderzoek van het ministerie van Justitie of een praktijkonderzoek. Een van de belangrijkste aandachtspunten is de behandeling door de stad van demonstranten, die gearresteerd en valselijk beschuldigd in meerdere dozen heel 2020.

In het meest flagrante geval onthulde ABC15 dat Phoenix-officieren en provinciale aanklagers samengespannen om een ​​fictieve bende uit te vinden en vervolgens demonstranten aanklagen als leden.

Na het onderzoek van ABC15, zeiden bronnen dat assistent-chefs specifiek werden verteld om via Signal over het protestschandaal te communiceren.

De gevolgen van het onderzoek van ABC15 naar de protestzaken zijn aanzienlijk.

Naast de DOJ werd de stad gedwongen om een extern advocatenkantoor inhuren om te onderzoeken en meerdere interne onderzoeken starten. Er is een stroom strafrechtelijk onderzoek naar meineed. Tientallen demonstranten hebben ook hebben federale rechtszaken aangespannen.

“Als je een zaak hebt die afhangt van wie wat wist en wanneer, en de meest essentiële documenten waaruit blijkt dat die zijn verwijderd, heb je het over een mogelijke belemmering van de rechtsgang,” zei Benedetto.

Eerder dit jaar heeft ABC15 ook verkregen en uitgezonden geheime opnames van meerdere hoge functionarissen die Chief Jeri Williams ervan beschuldigen het publiek en de gemeenteraad te hebben misleid over haar rol in het protestschandaal.

Williams beweerde dat ze niet goed was geïnformeerd over het plan om demonstranten aan te klagen als bendeleden en gaf publiekelijk de schuld aan drie assistent-chefs.

Verklaring van de politie van Phoenix:

“Het overwicht van mobiele telefoons en andere technologie heeft geleid tot een overvloed aan communicatiekanalen. Die verschillende kanalen, waaronder de Signal-app, zijn, wanneer ze worden gebruikt om zaken te doen met de stad, onderworpen aan de wet op de openbare registers en worden door het openbare archiefteam van de stad op dezelfde manier behandeld als sms-berichten die worden verzonden via de iPhone- of Android-app ‘Berichten’. Chief Williams vroeg zijn directieteam Signal niet te gebruiken voor werkgerelateerde problemen en verwijderde de app in 2020 van zijn telefoon. Chief Kurtenbach heeft de app niet op zijn werktelefoon. De schermafbeelding die u hebt verstrekt, is een persoonlijk nummer.

Neem contact op met de hoofdonderzoeker van ABC15, Dave Biscobing, via [email protected]

Leave a Comment